Novosti

Počela preobrazba Trga V. Lisinskog i Stare pekare

osijek, 14 srpanj 2017, 9,00 sati, tvrða,Trg V. Lisinskog, Poèeta radova na projektu “Edukativni i informativni turistièki centar mladih Stara pekara s Trgom V. Lisinskog
Novinar: Dario Kuštro
snimio zdenko pušiæ
------
Osijek 2 stupca color

Od petka je počeo teći rok od 30 mjeseci u kojima se očekuje kako će biti realizirani i završeni radovi na projektu “Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog”. Započeli su, naime, i fizički radovi na rekonstrukciji, dogradnji i prenamjeni objekta austrougarske stare pekare te radovi na rekonstrukciji, revitalizaciji i rehabilitaciji trga. Za gradonačelnika Ivana Vrkića ovi radovi imaju posebno značenje, naime, sufinanciraju se sredstvima Europske unije, ali prvi je to projekt u cijelosti osmišljen u gradskom Uredu za EU projekte, arhitektonsko je rješenje djelo osječke tvrtke (Rechner), a i realizacija je projekta pripala također osječkoj tvrtki (Monte Mont).

– Ukupna vrijednost projekta iznosi 66 milijuna kuna, dok su dodijeljena nepovratna sredstva u iznosu od 52 milijuna kuna – precizira gradonačelnik, istodobno najavljuje i novi projekt, to je obnova infrastrukture cijele Tvrđe.

– Objekti nekadašnje vojne pekare i skladišta bit će prenamijenjen u Edukativni i informativni turistički centar mladih, a obnovljeni će trg biti opremljen velikom pozornicom koja će značajno poboljšati infrastrukturu za potrebe izvođenja kulturnog i turističkog sadržaja – rekla je Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije.

Vladimir Iličić, direktor Monte Monta, pojašanjava kako će se paralelno odvijati i radovi na uređenju trga (gdje će se prvo obaviti arheološka istraživanja) i na objektu pekare (unutrašnjost se skida do golih zidova). Za početak je tako na prostoru trga otkopana prva lopata, a oko pekare se postavljaju prvi metri građevinske skele.

Izvor: Glas Slavonije