Novosti

Radnicima preostalo popločati samo dio uz Glazbenu školu F. Kuhača i Arheološki muzej

Nije još puno preostalo do završetka radova na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi, sudeći prema situaciji koju smo ondje zatekli proteklih nekoliko dana u šetnji. Kako je vidljivo na fotografijama naših fotoreportera, posebice onoj snimljenoj iz ptičje perspektive, iz Rektorata, preostalo je popločati još dio uz Glazbenu školu Franje Kuhača i Arheološki muzej, uz finalizaciju nekih sitnijih detalja, i središte stare gradske jezgre zasjat će u ruhu kakvo i priliči takvom mjestu.

Živnuo je i društveni život, unatoč i dalje prisutnoj mehanizaciji i prašini, terase kafića opet su u funkciji, ne u onom opsegu kao prije, no sve je jasnija stara slika Trga Sv. Trojstva kao središta ugostiteljskog, obrazovnog i kulturnog života, dok sve ono što ga je ometalo polako blijedi. Kao što je poznato, obnovljeno je i sve istočno od Trga te je sve bliži trenutak kada će najveća komunalna rekonstrukcija i obnova u povijesti Tvrđe biti posve gotova. Preostalo je do toga trenutka, prema službenom roku dovršetka radova, još šest mjeseci (ožujak 2023.). Radovi se, osim na Trgu, odvijaju u dijelu Firingerove ulice kod III. gimnazije te na glavnom koridoru prema Trgu, u Ulici Franje Markovića, kojom bi uskoro trebale koračati stotine srednjoškolaca.

Podsjetimo, radovi u sklopu projekta “Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe”, koja u ovakvom opsegu nije obnavljana više od stotinu godina (tek nešto više u Tvrđi se radilo 1975. godine, kada je obnovljena samo cestovna mreža i popločene javne površine), počeli su u srpnju 2020., u sjeveroistočnog dijelu, a uključuju cjelovitu obnovu dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnovu distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacijske mreže, obnovu javne rasvjete u energetski učinkovitu te rekonstrukciju ulica, pješačkih površina i trgova, a veliku je promjenu donio i novi prometni režim, naime, cijela je Tvrđa sada pješačka zona. Osim, jasno, vozila dostave, hitnih službi i stanara, više nitko ne smije automobilom ulaziti unutar njezinih granica.