Novosti

Monte-Mont dobio projekt vrijedan 127 milijuna kuna

tvrđa-

S prvim danima lipnja trebala bi biti zakopana prva lopata na najvećoj i prvoj cjelokupnoj obnovi infrastrukture osječke Tvrđe, potvrdio je u ponedjeljak gradonačelnik Ivan Vrkić.

Naime, Vrkić je prošlog tjedna s osječkom tvrtkom Monte-Mont potpisao okvirni sporazum o izvođenju radova na rekonstrukciji infrastrukture Tvrđe u vrijednosti do 127 milijuna kuna. U tijeku je izbor nadzornog inženjera, nakon čega će se sklopiti pojedinačni ugovori u skladu s javnom nabavom. Recimo kako je riječ o projektu čiji je početak radova najavljivan još krajem prošle godine, no zbog problema s javnom nabavom cijeli proces se odužio. Ipak, ovo je najveći gradski projekt, koji će biti financiran novcem EU-a i prva “brownfiled” investicija u Osijeku, na način da je Grad Osijek upravo 30.000 četvornih metara osječke Tvrđe uspio prikazati kao zapušteno gradsko područje od iznimnog značenja i vrijednosti za grad Osijek.

– Na ovom projektu još je 2013. počela raditi Agencija za obnovu osječke Tvrđe. No to će biti projekt koji će u manje od dvije godine promijeniti lice Tvrđe, i to u pozitivnom smislu kada govorimo o podzemnim instalacijima, popločenju i rasvjeti. Projekt će se raditi u segmentima i molimo za razumijevanje sve one koji žive i rade u Tvrđi jer je projekt za dobro svih nas – komentirala je Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za EU projekte.

Recimo kako je Monte-Mont u svojoj zajedničkoj ponudi s Ing-Gradom iz Zagreba izvedbu radova ponudio za nešto više od 127 milijuna kuna i rokom izvedbe od 36 mjeseci. No vrijednost samog EU projekta je 90 milijuna kuna, od kojih će gotovo 65 milijuna kuna biti financirano od EU-a, a 25 milijuna kuna iz gradskog proračuna. U Gradu objašnjavaju i kako će razliku od najniže dobivene ponude Monte-Monta koja je od ovih 90 milijuna kuna viša za čak 37 milijuna kuna podmiriti u skladu s mogućnostima proračuna u iduće tri godine.

– Ako Tvrđa želi razvoj, otvaranje hotela i restorana, prvo mora riješiti infrastrukturu, i to prvenstveno povećati kapacitet odvodnje. Tu je i hidrantska mreža, pitka voda, elektroinstalacije jake i slabe struje. Posao će krenuti od cestovnog mosta prema zapadu, a uvijek će se raditi tek nekoliko ulica istovremeno. Ono što će nas ponekad možda zadržati bit će i arheologija, ali očekivani rok završetka radova je kraj 2023. – objasnio je direktor Monte-Monta Vladimir Iličić. N. Z. Eberhard

 

Izvor: Glas Slavonije