Novosti

Prvi obrisi budućeg izgleda osječke Tvrđe

Čak 127 milijuna kuna težak je projekt infrastrukturne obnove osječke gradske jezgre, Tvrđe. Radovi su započeli ljetos i obuhvaćaju više od 30 tisuća četvornih metara. Najesen bi radovi trebali stići u samo središte Tvrđe. Nestaje stari izgled dobro poznatih ulica, a u budućnosti će biti bez automobila. 

Nakon dovršetka podzemnih radova, popločavanje Fakultetske ulice daje prve obrise budućeg izgleda osječke barokne jezgre. Opsežni radovi na ovakvim mjestima arheolozima su uvijek izazov. Očekivano, već su pronađeni dijelovi kanalizacije i vodovoda iz 18. i 19. stoljeća, no priželjkuju se novi nalazi.

– Recimo iz turskog perioda, a možda i iz prapovijesti u dosadašnjim istraživanjima u Tvrđi koja su dosad rađena i 70-tih godina prošlog stoljeća i unazad 10-15 godina već smo imali nalaze iz tog razdoblja, govori Tomislav Hršak, ravnatelj Arheološkog muzeja Osijek.

Postavljaju se nove elektroinstalacije, toplovod, plinska mreža, telekomunikacije, javna rasvjeta, rekonstruiraju se ulice. Najveći izazov izvođačima radova kanalizacijska je mreža. Prvotno je planirano završetkom svake nove ulice gasiti staru mrežu i u rad puštati novu.

Međutim, sada kad smo pogledali, mi to nećemo moći, naglašava Vladimir Iličić, predstavnik izvođača radova.

Sve to odvija se uz život stanara i rad mnoštva škola i ugostiteljskih objekata. Posebna pozornost pridaje se zaštiti drveća, pa tako i slavnom stablu ginka do kojega radovi tek trebaju stići. Tvrđa je planirana kao novo središte grada i potpuna pješačka zona, kažu u gradskoj upravi. Nestanak motornih vozila događat će se postupno, u 4 faze.

Plan je kroz najviše 2 godine nakon završetka radova da bude faza izmještanja prometa iz Tvrđe, a četvrta etapa vjerujem da će biti najviše kroz 7 godina, naglasila je Sanja Scitovski, Grad Osijek – voditeljica projekta.

Što bi uključivalo i izgradnju podzemne garaže u neposrednoj blizini. No, do tada treba pričekati završetak svih radova u samoj Tvrđi, što se očekuje krajem veljače 2023. godine. 

Izvor: Magazin HRT