Novosti

‘Bilo je izazovno, ali uspjeli smo Kući Brlić vratiti sjaj’

– Ovo je jedan od najvažnijih projekata i kulture Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, ali i turističke ponude buduće Slavonskog Broda.- naglasio je tada i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

SLAVONSKI BROD – Radovi na obnovi unutrašnjosti Kuće Brlić smještene na slavonskobrodskom Korzu, doma slavne Ivane Brlić Mažuranić i njezine obitelji, započeli su 20. svibnja prošle godine, a sada se bliže svom kraju.

Podsjetimo, za izvođača radova u projektu „Interpretacijski centar Ivana Brlić- Mažuranić”, javnim je natječajem 2020. godine izabrana osječka tvrtka Monte-Mont d.o.o., čija je ponuđena cijena iznosila 13.9 milijuna kuna, odnosno, 17.4 milijuna kuna s PDV-om.

O tomu kako napreduju radovi na jednom od povijesno najvažnijih, a turistički prilično obećavajućih objekata u Slavonskom Brodu, razgovarali smo s predstavnikom izvođača radova.

-U tijeku su završni radovi. Imamo četvrt stoljeća iskustva na ovakvim radovima, ali objekti poput Kuće Brlić uvijek su specifični, svaki sa svojim izazovima i dijelovima za koje su potrebna kreativna rješenja. Nemoguće je u cijelosti predvidjeti što će sve biti potrebno raditi da bi se takvim objektima vratio puni sjaj. Imali smo određenih radova koje smo tek otkrili po čišćenju pojedinih elemenata i odradili smo ih, ali to se neće odraziti na investiciju koja ostaje u ugovorenim okvirima. To će, tek, rok dovršetka svih radova produžiti za oko mjesec dana pa će sve biti dovršeno krajem lipnja. – za SBplus kazao je Vladimir Iličić iz tvrtke Monte-Mont.

Unutarnji prostor Kuće Brlić sada je već poprimio drugačiji izgled. Završeno je žbukanje i gletanje zidova, izrada podložnog betona u podrumu te izrada hidroizolacije i toplinske izolacije podruma, kao i temeljne ploče podruma. U podrumu je izrađeno i armirano betonsko okno, a dovršena je izrada toplinske izolacije, kao i međukatne konstrukcije potkrovlja. Usto, postavljena je keramička obloga zidova i podova sanitarija te je ugrađena sanitarna oprema.

– Montirana je konstrukcija dizala. Bit će zazidan prolaz u dvorište koji smo morali probiti kako bismo unosili materijal i potrebnu mehanizaciju. Bilo je zahtjevnih elemenata obnove poput tavana. Da bismo postigli punu funkcionalnost, ali i ispunili zahtjeve konzervatora, bilo je potrebno puno iskustva i rada. Dio parketa koji je mogao biti ‘spašen’ smo spasili, obnovili ga te ćemo ga vratiti u jednu prostoriju. Izvorna vrata prošla su obnovu, a za ona kod kojih restauracija nije bila moguća, napravljena su vrata identična izvorniku. – otkrio je za SBplus Iličić kojemu je omiljeni dio obnove ipak bila restauracija stropa iznad samog ulaznog dijela u kuću. Oslikao ga je brodski slikar Josip Muravić, a ovim je projektom u cijelosti restauriran te danas izgleda baš kao u Ivanino vrijeme.

Važnost ovog projekta kao i buduće namjene Kuće Brlić, uistinu je nemjerljiva za budućnost grada i turističke ponude u najužem središtu.

– Ovo je jedan od najvažnijih projekata i kulture Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, ali i turističke ponude buduće Slavonskog Broda.- naglasio je gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara.

Podsjetimo, prvi će kat Kuće zauzimati Stan Brlić koji ima tri cjeline – Stan Ivane Brlić Mažuranić – koji će autentično prikazivati privatnu knjižnicu i dom u kojem je živjela, potom Arhiv u formi knjižnice i radnog prostora u kojem će posjetitelji moći u izvornom ambijentu znanstveno proučavati Arhiv Brlić s više od 3.000 pisama i dokumenta te rezidencijalni stan za gostujuće umjetnike – ponajprije pisce, koji će u Kući Brlić moći privremeno živjeti i raditi.

U potkrovlju kuće nalazit će se galerijski polivalentni prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentacijama. U podrumu zgrade bit će uređena vinoteka u kojoj će biti organizirane prezentacije i promocije, kao i ostali događaji koji su primjereni za jedan takav prostor. U dosadašnjem Likovnom salonu Becić bit će zadržan salonski prostor, a dio će biti uređen za prijem gostiju koji će dolaziti u obilazak Kuće Brlić. Pri uređenju će se paziti na očuvanje izvornog izgleda doma obitelji Brlić.

Budu li programski sadržaji i njihova prezentacija odgovarala potencijalima koji se uređenjem ove Kuće otvaraju, a Svijet bajki u čast Ivane Brlić Mažuranić narednih godina dosegne još višu razinu, sasvim će sigurno Slavonski Brod uspjeti iskoristiti i onaj drugi dio naslijeđa koji mu je Ivana, uz svoja djela, ostavila.

Izvor: Sbplus.hr